Másvilági dimenziók

A Cultistormban a játékosok célja a kultisták megakadályozása abban, hogy megidézzék uraikat, a Mérhetetlen Véneket. Ők megjelennek, ha egyszerre túl sok kultista van egy helyszínen, játékba hozhatja őket aktiválódó Iszonyat kártya (Terror Cards), különböző események vagy speciális kultista kasztok hatásai.

Ha használjuk ezt a kiegészítőt, akkor minden Mérhetetlen Vén megjelenésekor megnyílik egy másvilági dimenzió is. Az erre szolgáló tarot méretű speciális másvilági helyszínkártyát a kultisták sora fölé kell tenni, a megjelenő Mérhetetlen Vént pedig a másvilági dimenzió kártyája fölé, ő onnan fog majd körönként lefelé vándorolni a játék rendes szabályai szerint.

Néhány speciális esetben másvilági dimenziók akár Mérhetetlen Vének nélkül is megnyílhatnak, ilyenkor általában meghatározott (rövid) idő áll rendelkezésre a bezárásukra, különben pont amiatt fog megjelenni ott Mérhetetlen Vén is.

A megnyíló másvilági dimenzióknak két hatásuk van. Az egyik, hogy amíg nyitva vannak, a rajtuk keresztül áradó nem evilági erők támogatják a helyszínen lévő összes kultistát, így a nyomozóknak nehezebb lesz őket legyőzni. Ez a támogatás minden megnyíló dimenziónál más és más, erősíthetik a kultistákat védő szimbólum kombinációkat, ideiglenes képességekkel is felruházhatják őket, vagy többféle módon akadályozhatják a nyomozókat is. A dimenziókapuk bezárásával ezek a hatások is megszűnnek.

A másik, sokkal kétségbeejtőbb hatásuk, hogy amikor egy másvilági kapu megnyílik egy helyszínen, azonnal magába szívja az ott tartózkodó nyomozókat, akik eltűnnek a másvilági dimenziókban. (Természetesen, ha olyan helyszínen nyílik meg egy másvilági dimenzió egy Mérhetetlen Vén megjelenése miatt, ahol épp nem áll egyetlen nyomozó sem, akkor ez a hatás nem lép érvénybe.) Az így „elveszett” nyomozók nem tudnak támogatást adni vagy elfogadni, sem a kultisták elleni harcban részt venni. Nekik egyrészt a saját harcukat kell megvívniuk a másvilági dimenziókban átélt rettenet ellen, amihez kizárólag a saját kártyáik szimbólumait használhatják – másrészt a többi nyomozónak ki kell szabadítani őket a másvilági dimenzió fogságából. Minden másvilági dimenzióból egyedi módon kell kiszabadítani a társainkat. Ha kívülről és belülről is sikerül a feltételeket teljesíteni, az elnyelt társaink visszatérhetnek a játékba, ráadásul ha még van élő kultista a helyszínükön, egyet közülük azonnal le is vehetnek a szabadulásukkor.

A másvilági helyszínek addig vannak nyitva, míg az ott megidézett Mérhetetlen Vént le nem győzzük, azután automatikusan bezáródnak és eltűnnek. (Ha nem Mérhetetlen Vén miatt nyíltak meg, akkor a bezárásuk szabálya a kártyán található.) Ha ez nem sikerül, úgyis vége a játéknak… Viszont ha úgy győzzük le a Mérhetetlen Vént, hogy akár csak egyetlen társunk is a hozzá tartozó dimenzióban rekedt, akkor a Mérhetetlen Vén legyőzésekor bezáródó másvilági dimenzió örökre elnyeli a társunkat, ez pedig azonnali halált és szintén a játék végét jelenti. De a Cultistorm nem a könnyű családi játékok közé tartozik.

Minden Merhetetlen Vénhez egyedi, és a a kártyáján megjelölt másvilági dimenzió tartozik. A kiegészítővel valamennyi Mérhetetlen Vén megkapja a „saját” másvilági dimenzióját, nem csak az alapjáték, de a kampányban és az összes kiegészítőben megjelenő Mérhetetlen Vének is.

A kiegészítővel érkezik 3 új tárgykártya is, valamint minden nyomozó kap a saját akciókártya paklijába két olyan speciális kártyát, amikkel a másvilági dimenziók hatásaira tudnak reagálni.

Ez az a kiegészítő, amivel a játékerősség szinte minden más kiegészítővel együtt is megemelhető. Folyamatos feszültséget jelent a játékban ez a kihívás, és ha megnyílnak ezek a dimenziók, a nyomozóknak nem csak a  kultistákra, a kapuk lepecsételésére, az Iszonyat kordában tartására, a saját fejlődésükre kell figyelniük, de még a másvilágok fenyegetését is menedzselniük kell, különösen, ha az elnyeli akár csak egyetlen társukat is. A Másvilági dimenziók a Solo Expansion kivételével az összes többi kiegészítővel kompatibilis (az egyszemélyes móddal azért nem, mert ott nincs, aki kiszabadítson bennünket, ami ennek a kiegészítőnek az egyik legfontosabb eleme).

Mi nagyon szeretjük ezt a kiegészítőt, mert komoly és változatos kihívást ad az amúgy sem könnyű (na jó, pontosítsunk: kifejezetten nehéz) játékban való győzelemhez, és az ebből származó eufórikus sikerélményhez.

Néhány illusztráció a “másvilágainkból”